Дегустація борщу – обов'язковий пункт гастрономічних подорожей Україною. З реберцями, півнем, телячою лопаткою, вишнями, бичками, білими грибами, чорносливом, копченою грушею; гарячий чи холодний; червоний, зелений та білий – таку різноманітність варіацій однієї страви складно знайти в інших кухнях світу.
- 1. Нематеріальна спадщина України
- 2. Декілька фактів про український борщ
- 3. Де в Україні спробувати борщ за унікальним рецептом
- 4. Фестивалі борщу в Україні
Нематеріальна спадщина України
Український борщ чітко ідентифікує внутрішню свободу та самовираження українців, готовність вислухати чужу думку та відстоювати особисту позицію. Незліченна кількість рецептів, технік нарізки, послідовності додавання інгредієнтів, авторських експериментів нерідко призводить до гарячих суперечок – у кого в сім'ї, на роботі, у регіоні чи країні борщ найсмачніший і найправильніший. Компроміси? Швидше виняток із правил: кожен готує по-своєму і дуже неохоче вносить новації.
Незмінно одне – борщ не можливо переплутати з іншою стравою. Борщ – це борщ.
Не дивно, що у липні 2022 року ЮНЕСКО внесло до Списку нематеріальної культурної спадщини, яка потребує негайної охорони, саме «культуру приготування українського борщу». Не конкретного рецепту, списку інгредієнтів чи кулінарної методики, а Культури приготування страви, що вшита до національного коду українців. Культури страви, яка у формулюванні ЮНЕСКО є «невід'ємною частиною українського сімейного та повсякденного життя».
Культури безумовної до містицизму поваги до їжі. Культурі вдумливого споживання, прихильності до сезонних і локальних продуктів, сімейних рецептів і правил. Культури, яку слід захищати тут і зараз.
Декілька фактів про український борщ
Незалежно від рецепту характерною рисою борщу є кислинка. До появи помідорів кислоту отримували з бурякового квасу, сироватки та кислих локальних продуктів: щавель, калина, кропива, журавлина, вишня.
Перша згадка про київський борщ як повсякденну страву, яку готують у сім'ях, зафіксована у подорожніх нотатках німецького купця Мартіна Груневега від 17 жовтня 1584 року.
Пісний борщ з грибами, кислою капустою, журавлиною, сушеними вишнями або чорносливом (варіацій безліч) входить до списку 12 пісних страв, які ставлять на стіл у Святвечір перед Різдвом.
«Борщовий набір» в Україні використовують для розрахунку реального рівня інфляції та вартості національної валюти.
Борщовий пояс - місцевість поблизу Нью-Йорка в США, де з XIX століття розросталася колонія євреїв-переселенців з України та сусідніх країн.
Борщ подарував Україні сотні прізвищ та топонімів, фразеологізмів та приказок. Складно перекласти іноземною мовою запрошення «сідайте борщувати», звернення до любителя борщу «борщівник», страву без приправи «нізчимний борщик» або зворушливо-інтимну інтонацію «борщику».
Де в Україні спробувати борщ за унікальним рецептом
Якщо чесно – у будь-якій родині, бо двох однакових борщів не буває. У кожному мікро-регіоні України рецепт віртуозно адаптований до локальних умов.
Під час мандрів Україною обов'язково дегустуйте місцеві традиційні варіанти борщу:
- Київський – найнаваристіший; бульйон на трьох видах м'яса, з додаванням хлібного квасу;
- Закарпатський – без капусти; часто з білими свіжими чи сушеними грибами;
- Донецький – без буряків або після тривалого освітлення бурякового бульйону;
- Поліський із в'яленими в'юнами;
- Буковинський із чорносливом;
- Покутський, на заквашеному червоному буряку;
- Причорноморський із бичками;
- Маріупольський з кількою;
- Рівненський з великою білою квасолею;
- Херсонський жовтогарячий із перцем;
- Коростенський із сухофруктами;
- Великолузький козацький із висушеною в печі рибою;
- Волинський мисливський, з кров'ю дикого кабана;
- Переяславський з хлібними «вушками» та грибами.
В одеському ресторані або карпатській колибі кухарі із задоволенням розкажуть про секретну рецептуру, фірмову презентацію та авторські смакові добавки до обов'язкового пункту меню – борщу.
Фестивалі борщу в Україні
Різні рецепти продегустуєте на етногастрофестах:
- «Борщ-їв» у місті Борщів Тернопільської області,
- «Борщик у глиняному горщику» у знаменитій гончарними виробами Опішні Полтавської області;
- «Молодий борщ» у селі Млинів Рівненської області.
Щороку другу неділю вересня в Україні святкують День борщу. Місцеві ресторатори та кулінари-ентузіасти проводять свята із презентацією локальних та авторських рецептів. Поборщуємо?