Червоний Дракон: як побачити єдину чайну плантацію в Україні

Червоний Дракон: як побачити єдину чайну плантацію в Україні

Якщо на Закарпатті вас запрошують на дегустацію місцевого чаю Червений Шаркань, не відмовляйтесь: вам дуже пощастило. Ні, це не черговий сувенірний збір карпатських трав та ягід. Це справжній чай, заварений із молодих листочків чайних кущів. Унікальність дегустації у походженні чаю: одна з найпівнічніших у світі плантацій розташована в Україні поблизу старовинного закарпатського міста Мукачево.

Експеримент перетворення природи 1949 року

Після Другої світової війни в СРСР різко загострилася проблема продовольства: Залізна Завіса опустилася; постачання імпортних продуктів різко скоротилися. Кремлівські вожді мріяли зробити країну повністю автономною і перевести населення на самозабезпечення. Так і виник сталінський Великий план перетворення природи: на місці пустельних земель створити вісім лісових смуг, побудувати штучні водоймища, оновити сільськогосподарські технології та фактично змінити клімат на експериментальних територіях. Загальна площа Великого плану - 120 млн. га.

В рамках амбітного проекту агрономам доручили вирощування агрокультур, що характерні для південних кліматичних поясів – тропіків та субтропіків. Саме так й з'явилася біля Мукачево на горі Жорнина (місцеві мешканці називають гору Червоною) експериментальна чайна плантація площею 20 га.

експериментальна чайна плантація на горі Жорнина

Найпівнічніший чай у світі з української плантації

До 1949 року в європейському кліматі з морозними зимами чайні кущі виживали лише в оранжереях ботанічних садів. Щоб забезпечити країну чаєм, до Закарпаття приїхали фахівці з досвідом створення чайних плантацій у субтропічних районах Грузії. Керував проектом академік Чхаїдзе.

На південному боці закарпатської гори Жорнина біля Мукачева зрубали віковий ліс; розділили експериментальний майданчик на 18 секторів та посіяли насіння чаю. Здебільшого використовували китайські та цейлонські сорти, доповнили грузинськими гібридами. Чайний кущ любить кислі ґрунти, тому науковцями було розроблено спеціальну програму підживлення рослин.

До відома. Camellia sinensis (китайською мовою – Chá, чай) – вічнозелена рослина, невисокі кущі з овальним листям. Найкраще росте на гірських терасах в умовах теплого та вологого клімату Індокитаю

Для приготування чаю використовують виключно молоді листочки, які ще не повністю розкрилися. Щоб зібрати перший урожай, чайний кущ має розвиватися у прийнятних умовах щонайменше 4 роки.

Після першої морозної зими на унікальній закарпатській плантації вижила половина субтропічних рослин. Через три роки з морозостійких кущів зібрали перший урожай. 1953 року врожайність української чайної плантації склала 1300 кг листя з одного гектара. Для екстремального регіону це цілком промисловий рівень урожайності.

морозостійкі кущі чаю

Так і з'явилася найпівнічніша комерційна чайна плантація у світі – українська, на Закарпатті. Свій статус плантація на Червоній горі з видом на замок Паланок тримала кілька десятиліть. У наші дні північні комерційні плантації з чаєм створені у Німеччині та Великобританії.

У 1956 році державне фінансування амбітного проекту припинилося: новий уряд мав інші інтереси. З 18 ділянок під наглядом вчених залишилася лише одна. На початку XXI століття територія заросла дикою ожиною, чагарниками та молодими деревами. Від повного знищення закарпатський чай врятувало створення у 1993 році природного заповідника «Широкий» площею 5 га. Офіційно за територію плантації чаю відповідає ДП «Мукачівське лісове господарство».

ДП «Мукачівське лісове господарство»

Нині на невеликій території заповідника росте близько 330 чайних кущів. Місцеві ентузіасти з волонтерської організації «Червона гора-Гора Жорнина» витратили кілька років на розчищення землі від чагарників та бур'янів. Тепер чайна плантація виглядає доглянутою, чайне листя регулярно збирають і після процесу ферментації влаштовують дегустації.

За правилами заповідника територію не можна захищати огорожею, тому збереження кущів – виключно на совісті відвідувачів. Зараз це популярне туристичне місце. У 2024 році був проведений перший в Україні «Чайний забіг» від Мукачево до плантації на Червоній горі, відстань 3,3 км.

ДП «Мукачівське лісове господарство»

Чим дивує український чай із єдиної чайної плантації

Напівдиким чайним кущам на Закарпатті понад 70 років, і це довело їхню життєздатність (у субтропіках Південно-Східної Азії чайний кущ доживає до 90-100 років). Рослини адаптувалися до місцевого клімату; витримують мінусову температуру та тінь; зберігають свіжість листя під сніговим покривом та в літню спеку. Фактично українська низькоросла морозостійка камелія стала частиною місцевої екосистеми; перетворилася на унікальний ендемік.

Чим дивує український чай із єдиної чайної плантації

Багато років закарпатські чайні кущі не отримували інтенсивного догляду з хімічними підживленнями, видаленням бур'янів та обрізанням. Виживали самі. Вижили, але пройшли певну трансформацію. На китайських та цейлонських плантаціях чай цвіте у липні-серпні. Українська Camellia sinensis розквітає згодом – у вересні. І аромат у чайного листя з гори Жорнина – неповторний.

Чим дивує український чай із єдиної чайної плантації

Український унікальний сорт чаю Червений Шаркань

Закарпатська легенда розповідає, що раз на сім років із полозу на чарівному болоті виростає Шаркань (угорською sárkány) – величезний крилатий дракон із 12 головами. Є одна умова – щоб усі сім років ніхто не бачив болотного полозу, інакше трансформація у дракона неможлива. Характер у Шарканя непростий: саме він зданий у горах наслати грозу посеред ясного дня або викликати сонячне затемнення.

Легенда про магічного дракона - Шарканя дивовижно схожа на історію української чайної плантації: схована у лісі, вона залишалася невидимою довгі роки, щоб одного разу розкритися у всій пишноті.

український чай

Спробуйте український чай з непростим характером, який виростили дивовижні люди поблизу легендарного замку Паланок. Познайомтеся із ще однією неймовірною українською історією.